aquarel voor beginners

Aquarel voor beginners op een leuke manier

Aquarel is niet meteen het gemakkelijkste medium om leren te schilderen. Desondanks grijpen veel beginnende schilders naar aquarel. Ook ik begin met aquarel toen ik 34 was. Het leek me de meest laagdrempelige manier om te beginnen met schilderen.

Maar daar sta je dan, met je napjes aquarelverf te proberen om iets op papier te krijgen dat op een aquarel lijkt. Dan kom je tot de ontdekking dat aquarel toch niet de meest voor de hand liggende manier is om te leren schilderen.

Met dekkende verven zoals olieverf en acryl kan je in de meeste gevallen bijwerken en corrigeren tot wanneer je tevreden bent met het resultaat. Bij aquarel kan je het op een simpele manier samenvatten: wanneer je je penseel op het papier zet moet het meteen goed zijn! Corrigeren kan niet meer.

Het voordeel van aquarel is dan weer dat je met een beperkt aantal middelen op korte tijd mooie resultaten behaalt, eens dat je het medium beter leert kennen.

Om te beginnen met aquarel is het goed dat je een workshop volgt. Zo leer je meteen op de juiste manier de basis over de soorten papier, de juiste penselen, het mengen van kleuren en de gedragingen van de aquarelverf op het al dan niet natte papier. Dit maakt het verschil tussen een ingekleurde tekening en een aquarel in de echte zin van het woord.

Een reisjournaal in aquarel: de leukste manier om aquarel te ontdekken

Ik heb een 5-daagse workshop aquarel voor beginners gepland die je op een leuke manier de grondbeginselen bijbrengt over aquarel. Maar dan wel op een leuke manier. Door het maken van een reisjournaal in aquarel doorloop je stap voor stap alle aspecten om een dergelijk reisjournaal tot pareltje van herinneringen op te bouwen.

Het leuke aan deze methode is dat je niet meteen op een groot blad hoef te werken. Het leren maken van kleine schetsen met potlood, viltstift en/of aquarel geeft je meer gelegenheid om te oefenen. In elke schets zullen elementen zitten die niet goed zitten en elementen die wel goed zijn. Bij het maken van elke schets heb je iets bijgeleerd. Wanneer je op je volgende schets toepast wat goed gegaan is, kom je uiteindelijk tot leuke aquarelletjes waar het hele plaatje klopt.

Het is zoals met alles: oefenen en nog eens oefenen. En dat is waar je tijdens de workshop ruim de gelegenheid voor krijgt en je op je eigen tempo kan werken, zonder druk en zonder stress. Naast diverse technieken besteden we ook tijd aan verschillende bladschikkingen zodat het reisjournaal in aquarel een volwaardig en boeiend reisverslag wordt, aangevuld met teksten en bijzonderheden die je onderweg op een speelse manier hebt ontdekt.

In de workshop voor beginners worden de technieken stap voor stap aangeleerd zodat je niet overdonderd wordt door het medium aquarel. Je leert aquarel stap voor stap beheersen, zowel nat in nat als met droge verf. Licht en schaduw, de diverse tonen maar ook de simpele basis van perspectief wordt op een begrijpelijke manier getoond.

Waarom wordt de workshop aquarel voor beginners gedurende 5 opeenvolgende dagen gegeven?

Als je wilt leren aquarelleren kan je uiteraard een wekelijkse opleiding volgen. Een workshop van 5 opeenvolgende dagen geeft je echter de gelegenheid om je volledig onder te dompelen in de workshop. Uit eigen ervaring weet ik dat dit zorgt voor een rust en een concentratie die ik nooit zou ervaren bij een wekelijkse cursus. Je kan alles eens volledig loslaten en je bent zo geconcentreerd bezig dat je volledig kan richten op je aquarel. Het is als het ware een heel ontspannen schildervakantie. Je kan het bijna als een therapie beschouwen.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest